tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Fordonsgas inget alternativ på landsbygden

Publicerad: 10 juni 2021, 09:39

Landsbygden har god tillgång till bensin och diesel. Men i områden med mycket låg eller låg tillgänglighet till tätorter saknas helt möjligheten att tanka fordonsgas visar en ny rapport. Foto: FroggyFrogg

De senaste tre åren har mackar med fordonsgas ökat med 17 procent och Sverige har fått 400 nya elladdstationer, men få av dem hamnar på landsbygden. Det visar en ny rapport.


BA


Tillväxtverket går återkommande igenom hur servicen ser ut i Sverige. När det gäller drivmedel har i dag 98 procent av befolkningen högst 10 minuter till närmsta mack som säljer bensin eller diesel. För cirka 8 000 personer är avståndet till den närmaste macken över 20 minuter, vilket är en liten förbättring sedan år 2016. 

”Det ser stabilt ut just nu, men framåt ser vi att det kan komma att ske stora förändringar i tillgängligheten till drivmedel. Krav på investeringar för att möta nya miljöregler riskerar att slå ut många små privatägda mackar. Det ökade antalet elbilar har också helt andra behov, vilket ritar om kartan för hela infrastrukturen för drivmedel. Här är det viktigt att tänka hela Sverige i planeringen”, säger Peter Malmsten, analytiker på Tillväxtverket, i en kommentar. 

Mellan åren 2018 och 2020 ökade antalet publika försäljningsställen för fordonsgas med 17 procent. Men i områden med mycket låg eller låg tillgänglighet till tätorter saknas helt möjligheten att tanka fordonsgas. Under samma tidsperiod tillkom drygt 400 publika laddstationer för el- och hybridbilar. Det motsvarar en ökning med 24 procent i relativa termer. 

Tillväxtverket lyfter i sin rapport att dagens drivmedelsstationer kan komma att tappa sin nuvarande funktion, då elbilsägare laddar i hemmet och inte kommer att behöva besöka drivmedelsstationen lika ofta. 

”Då kommer även lönsamheten för de bemannade stationerna att minska. Det är inte ovanligt att dessa även är ombud för olika pakettjänster eller apoteksvaror, så dessa servicefunktioner kan då också försämras.”

Läs rapporten från Tillväxtverket 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev