Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Företagen: ge oss 12.000 elbilar

Publicerad: 18 januari 2010, 11:32

Svenska företag och kommuner är väl förberedda på en tillvaro med elbilar. Behovet är 12.000 bilar på fyra år.


Ämnen i artikeln:

ElbilarLaddhybrider

100 av Sveriges kommuner och företag har ett behov av 12.000 eldriva fordon för den närmaste fyraårsperioden. Det visar en undersökning bland drygt 100 kommuner och företag utförd av Vattenfall. Undersökningen är en del av en förstudie inför en gemensam upphandling av rena elbilar och laddhybrider som inletts av Stockholm Stad och Vattenfall.

– Genom att agera tillsammans med kommuner och andra företag vill vi uppmärksamma fordonsindustrin på att Sverige är en intressant marknad, så att vi får tillgång till moderna elbilar så tidigt som möjligt. Infrastrukturen finns redan på plats och många har redan idag möjlighet att ladda elbilarna via eluttag hemma eller vid arbetsplatsen. En övergång till eldrivna fordon är avgörande för att minska transportsektorns utsläpp av växthusgaser, säger Erik Wijnbladh, projektledare på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

De tillfrågade i undersökningen har svarat på frågor om hur många elfordon de skulle kunna skaffa under perioden 2011 och 2014. Bland de icke-bindande svaren har ett tidigt intresse visats av företag som Riksbyggen, ISS, Folksam, Herz samt Uppsala och Malmö kommun.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

ElbilarLaddhybrider

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.