lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Forskare: Framtidens bilar byggs av trä

Publicerad: 5 februari 2016, 13:01

Nu satsar svenska institut och lärosäten på att utveckla bilar som kan tillverkas av material från svenska skogar.

Ämnen i artikeln:

ForskningKth

Forskare från KTH, Innventia och Swerea sicomp har tagit fram en modellbil med ett batteri där lignin används som elektrodmaterial och med ett tak som är tillverkat av en komposit baserad på 100 procent barrvedslignin.

Bilen är tillverkad i liten pilotskala och är ett viktigt steg för att nå den framtida bioekonomin. Positivt med kolfiberkompositer är att de är starka, lätta och har många användningsområden. Negativt är att kolfiber är kostsamt. Lignin är en biprodukt vid pappersmassatillverkning och kan produceras kostnadseffektivt.

– Parallellt med den här utvecklingen så pågår intensivt arbete med att utveckla de befintliga tillverkningsmetoderna för kolfiberkompositer. Vi tror på storskalig tillverkning av lättviktsmaterial och därför måste tillverkningsmetoderna för kompositer bli mer kostnadseffektiva. Det finns ingen anledning att tro annat än att dagens fossiloljebaserade kolfibrer kommer att kunna ersättas med ligninkolfibern i dessa tillverkningsprocesser, säger Birgitha Nyström, Forskningsledare för materialteknik på Swerea Sicomp i ett pressmeddelande.

Forskningen drivs av det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev