Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Forskare ifrågasätter miljönyttan med elbilar

Publicerad: 28 Maj 2010, 11:20

Brittiska forskare spår att var tionde ny bil om tio år kommer att vara en elbil. Forskarna ifrågasätter dock miljövinsten med elbilarna då elen i Storbritannien till stor del kommer från förbränning av kol.


Ämnen i artikeln:

Elbilar

Om tio år kommer var tionde ny bil drivas av en elmotor enligt en oberoende brittisk forskarrapport, rapporterar SR Ekot.

Men forskarna menar att det kommer att krävas stora investeringar, i bland annat laddsystem, för att elbilarna ska kunna slå igenom.

Förutom de
stora kostnaderna ifrågasätter även forskarna miljövinsten med elbilarna. I Storbritannien kommer en stor del av elen från förbränning av kol eller naturgas.
– Vi är ett av de länder i Europa med lägst andel förnyelsebar el eller kärnkraftsel, i motsats till Sverige, som är ett av de bästa länderna. Så läget är att vi har svårt att veta hur vi ska minska de totala utsläppen, säger forskargruppens ordförande, professor Roger Kemp till SR Ekot.

Cathrine Beijer

Ämnen i artikeln:

Elbilar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.