onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Forskare: Miljöpolitiken bidrar inte till minskning av fossila bränslen

Publicerad: 8 december 2015, 09:50

Miljöpolitikerna har inte mycket att slå sig på bröstet för när det gäller minskningen av fossila bränslen i Sverige, menar forskare från Högskolan i Halmstad.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikKoldioxidutsläppPolitikAvfall

Under de senaste 15 åren har det skett en övergång från fossilt till icke-fossilt i Sverige. Övergången har i många fall lyfts fram som politiska framgångar och miljöinnovationer.

Men så är inte fallet, menar forskarna Mickael Sandberg och Max Rånge, som undersökt hur privata och offentliga organisationer och företag använt energikällor mellan åren 2003 och 2011. Forskarna menar istället att övergången beror på ökad eldning av sopor och träflis.

– Verkligheten är tyvärr inte så flott som många politiker har gett intryck av. Den övergång som vi har sett handlar inte om några högteknologiska miljöinnovationer utan om enkla omställningar, säger Mikael Sandberg, professor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, till Forskning.se.

Studien visar också en tydlig skillnad mellan offentliga och privata aktörers energianvändning. Offentliga aktörer står för den största växlingen – då de bytt ut olja mot sopor och träavfall, medan fossila energikällor dominerar hos privata aktörer.

– Det är mycket prat om att vi har så bra miljöteknik i Sverige, det är förvånande att det inte märks mer. Det handlar om enkla lösningar hos offentliga energiproducenter, inte om att omvandla processer. Miljötekniska faktorer har spelat en obetydlig roll för övergången, säger Mikael Sandberg.

Enligt studien har inte den ökade användningen av icke-fossila energikällor lett till någon nämnvärd utsläppsminskning.

– Eldning av träflis och sopor släpper ut lika mycket koldioxid som olja. Men det är ändå att föredra – det är material som redan finns på jordens yta och därför bättre för den totala energibalansen, säger Mikael Sandberg.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev