Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Forskare pekar ut fördelarna med elvägar

Publicerad: 1 september 2021, 09:56

Elväg utanför Arlanda

Foto: Jessica Gow/TT

Forskare på Rise lyfter flera fördelar med elvägar för att ställa om till ett fossilfritt transportsystem.


Ämnen i artikeln:

Trafik

Elvägar har en stor potential i omställningen av transportbranschen, det menar forskare på Rise och pekar på flera fördelar med elektriska vägar som förser fordon med el. Bland annat handlar det om att personbilar kan ha mindre batterier än i dagsläget, men ändå klara att köra långt och att elbussar i stadstrafik inte behöver stanna och ladda på hållplatser. Dessutom möjliggör elvägar elektrifiering av tunga långväga godstransporter, för vilka batterikapaciteten kan vara en utmaning.

”Den stora utmaningen är att kunna genomföra en storskalig satsning på elvägar. Det kräver att hela systemet finns på plats och för att det ska bli verklighet måste samtliga aktörer samverka. En viktig faktor blir att regelverket är tydligt så att de olika aktörerna förstår vad en satsning innebär”, säger Martin Gustavsson, senior researcher på Rise, i en kommentar.

Enligt honom behöver nu hela innovationssystemet kring elvägar förstärkas.

Läs rapporten om elvägar 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Trafik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.