onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Forskare varnar för elbilarnas partikelutsläpp och negativa hälsoeffekter

Publicerad: 8 september 2022, 09:14

Forskaren Hedi Kriit har räknat på samhällskostnaderna för luftföroreningar. Foto: Magnus Wahlberg

Samhällskostnaderna för ohälsa kommer att öka med en ökad andel elbilar i samhället. För att åtgärda problemet behöver luftföroreningar minska, exempelvis via olika typer av regleringar.

Ämnen i artikeln:

LitiumjonbatterierLuftföroreningarElbilarForskningKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppCykling

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Allt mer forskning belyser de negativa miljö- och hälsoaspekterna med elbilar. Enligt senare tids forskning kan även demens och psykisk ohälsa hos stadsinvånare kopplas till utsläpp av slitagepartiklar från bildäck. Bilens totalvikt är en viktig faktor för hur stora utsläppen blir. Samtidigt visar försäljningssiffrorna en trend med allt tyngre bilar och elbilarna är automatiskt tyngre än förbränningsbilar på grund av sina batterier.

– Elbilarna marknadsförs som klimat- och hälsovänliga för att de inte har några avgaser och då tänker man automatiskt att de bidrar till en förbättrad folkhälsa men så enkelt är det inte, säger Hedi Kriit, forskare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet, till Aktuell Hållbarhet.

Hon konstaterar att hennes forskning kan utgöra underlag för begränsning av bilars vikt, utsläpp av slitagepartiklar eller ytterligare begränsning av dubbdäcksanvändningen.

– Vi har reglerat avgaspartikelutsläpp väldigt effektivt, men någon begränsning av slitagepartiklarna finns inte och dess betydelse på folkhälsan är stor. En elektrifiering av bilparken är förmodligen nödvändig av klimatskäl, men då bör man försöka hålla nere fordonsvikten och se över var dubbdäck ska användas, säger Hedi Kriit.

En ökad andel elbilar beräknas ge en högre samhällsekonomisk ohälsokostnad på en miljard kronor per år bara i Stockholm, ifall inga åtgärder vidtas. En utbyggd cykelinfrastruktur skulle i stället minska de ohälsorelaterade sjukvårdskostnaderna.

Läs avhandlingen med de samhällsekonomiska beräkningarna

Läs studien om kopplingen mellan demens och partikelutsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev