Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Forskning: Elbilen kör snart om

Publicerad: 24 mars 2015, 12:41

Elbilar kan komma att konkurrera ekonomiskt med bensindrivna fordon tidigare än väntat.


Det visar en studie som forskare på KTH och Stockholm Environment Institute (SEI) gjort. Och bakgrunden är att kostnaden för elbilsbatterier sjunkit betydligt snabbare under det senaste årtiondet än vad analytiker förutspått.

För att gå till botten med hur det verkligen ser ut har forskarna gemensamt studerat ett stort antal källor. Det blir tydligt att priserna fallit snabbt. År 2007 låg kostnaden på över 8 600 kronor per kilowattimme. Sju år senare, det vill säga 2014, låg den på 2 600 kronor per kilowatttimme.

– Situationen är imponerande särskilt som produktionen och försäljningen av elbilar gått upp rejält först de senaste åren. Om priserna fortsätter falla i den här takten kan kostnaden 1 300 kronor per kilowattimme vara nådd i början av 2020-talet. Det är också vid det priset som experter och analytiker anser att elbilar är konkurrenskraftiga gentemot bensin- och dieselbilar, säger Björn Nykvist, forskare på SEI, och tillägger att detta är relevant kunskap för såväl olika beslutsfattare som energi- och transportplanerare.

Läs mer här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.