tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Förslag för etablering av vätgas – tillverka bränslet på tankstationen

Publicerad: 21 april 2022, 09:36

Det är framförallt större tankstationer som lämpar sig för vätgasproduktion, enligt forskarnas analys.

Foto: Getty Images/No-Mad

Stor klimatpotential men höga uppstartskostnader. Nu föreslår forskare att vätgas kan tillverkas på plats vid tankstationer.

Ämnen i artikeln:

Ivl Svenska Miljöinstitutet

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


För att ta till vara på vätgasens potential att minska utsläppen från vägtransporter kan tillverkning av bränslet på plats vid tankstationen vara en lämplig lösning. Det konstaterar forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet och CIT Industriell Energi AB, som har utvärderat kostnader och klimatprestanda för flera olika systemlösningar för att producera vätgas.

”Tankstationer för vätgas är ofta inte lönsamma på grund av höga investerings-, drift- och underhållskostnader och låga omsättningsvolymer. Ett sätt att få ner kostnaden är att använda befintlig infrastruktur för andra bränslen som innehåller vätgas, som till exempel biogas, och sedan utvinna vätgasen på plats vid tankstationen. Det skulle underlätta introduktionen av vätgas om tankstationer i framtiden kan erbjuda sina kunder flera olika drivmedel, så som vätgas, biogas och el”, säger Anders Hjort, forskare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i en kommentar.

Analysen visar att det prismässigt bästa alternativet är att producera vätgas genom elektrolys på plats på lite större tankstationer, som har kapacitet att tillhandahålla 10 GWh vätgas om året. Produktionspriset skulle då bli cirka 75 kronor per kg vätgas. Enligt projektets industripartners bör en konkurrenskraftig kostnad för vätgas ligga runt 50 kronor per kg för att göra det ekonomiskt möjligt att investera i ett vätgasfordon, som i dag är dyrare än motsvarande dieselfordon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev