fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Förslag om totalförbud av utsläpp av tvättvatten från skrubbrar i svenska vatten

Publicerad: 30 juni 2022, 09:36

Utsläppen från sjöfarten i haven kring Sverige bidrar till övergödning och försurning. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ett totalt utsläppsförbud av skrubbervatten i Sveriges inre vatten. Det föreslår Transportstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten i en gemensam redovisning till regeringen.

Ämnen i artikeln:

SverigeTransportstyrelsenSjöfartKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläpp

KT


En skrubber som tvättar avgaser från fartyg gör så att svavelutsläppen till luften minskar. Men samtidigt släpps vattnet, som innehåller giftiga och övergödande ämnen, ut i havet. Därför har de båda myndigheterna redan tidigare föreslagit att utsläppsregleringen bör skärpas.

I dagarna redovisar de gemensamt hur de tycker att skärpningen bör gå till.

”Vi menar att det bör införas ett totalt utsläppsförbud av tvättvatten i Sveriges inre vatten. Det är det enklaste alternativet att genomföra på ett nationellt plan och effektivast rent miljömässigt”, säger Malin Lokrantz, utredare på Transportstyrelsen i en kommentar.

Alternativet att i stället sätta upp gränsvärden för utsläppen bedömer myndigheterna inte vara genomförbart eftersom det saknas tillräcklig kunskap. Inte heller förslaget att endast begränsa förbudet till delar av svenskt inre vatten, exempelvis hamnar, anses ge tillräckligt god miljöeffekt.

Enligt rapporten skulle ett totalförbud mot tvättvatten leda till ett minskat tillskott av farliga ämnen till grunda och känsliga ekosystem vid kusten. Konsekvenserna för svenska redare bedöms i rapporten att bli måttliga. 

Svenskt inre vatten sträcker sig ut till baslinjen längs den svenska kusten och omfattar dessutom insjöar, vattendrag och kanaler.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev