Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Fossila bränslen dominerar bland ”miljöbilarna”

Publicerad: 11 januari 2012, 18:00

Miljöbilstrenden har avstannat och samtidigt drivs allt större andel av de miljöklassade bilarna med fossila bränslen.


Ämnen i artikeln:

CleantechDieselElbilarEtanolFossila BränslenGreentechMiljöbil

Under de senaste åren har andelen sålda miljöbilar ökat stadigt, men 2011 stannade trenden av, enligt SVT:s Rapport. Fyra av tio sålda bilar är fortfarande miljöbilsklassade, men det är allt färre av dessa som drivs med förnyelsebara bränslen.

– 2011 var ett förlorat år. Miljöbilsandelen stod och stampade och vi har fått en fulare mix av miljöbilar, fler och fler dieselbilar och färre på förnyelsebara drivmedel, säger Mattias Goldmann från organisationen Gröna Bilister till Rapport.

Under 2011 drevs 62 procent av alla miljöklassade bilar med diesel, och åtta av tio med fossila bränslen. Enligt Rapport är diesel fortfarande det smutsigaste bränslet, som står för höga utsläpp av hälsofarliga partiklar och kväveoxider.

Utvecklingen går även stick i stäv med riksdagens beslut om att Sverige ska vara helt fossiloberoende 2030.

– Vi borde ju närma oss det målet år för år. Nu är vi längre från målet än vi var 2006. Det betyder att utvecklingen går bakåt, säger Mattias Goldmann.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News