Mobilitet
Fossila bränslen måste stanna i marken
Publicerad: 19 januari 2015, 11:40
Ny studie visar hur stor andel av länders fossila reserver som måste bli kvar i marken om tvågradersmålet ska nås.
Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 19 januari.
Forskare vid University College i London, UCL, publicerade i början av året en studie i tidskriften Nature som fått stor internationell uppmärksamhet. Hur mycket koldioxid som världens länder sammantaget kan släppa ut för att ha en rimlig chans att klara tvågradersmålet har varit känt sedan tidigare. Det forskarna nu har gjort är att bedöma hur stor andel av länders och regioners fossila reserver som måste bli kvar i marken om målet ska nås.
Enligt studien måste 33 procent av de kända oljereserverna i världen, 49 procent av gasen och 82 procent av kolet förbli oanvänt, räknat mellan 2010 och 2050. För Europa gäller till exempel att 78 procent av kolreserverna stannar kvar i marken. Då förutsätter forskarna att koldioxidlagring, CCS, spelar en viktig roll framöver. Blir det inte så måste 89 procent av kolet förbli orört.
Enligt forskarna finns det flera viktiga slutsatser att dra. Att energibolag exempelvis tillåts spendera enorma summor på att söka rätt på och utveckla nya fossila resurser, som skiffergas i USA, olja i Arktis eller oljesand i Kanada – trots att dagens reserver skulle innebära tre gånger mer utsläpp än vad tvågradersmålet kräver, visar på inkonsekvensen i politiska beslut och målsättningar.
Christophe McGlade från UCL, som lett arbetet med studien, säger i en kommentar att alla länder som står bakom tvågradersmålet, men som väljer att använda en större del av sina fossila reserver än vad forskningen tillåter, måste få frågan vilka fossila reserver i världen som ska förbli orörda i stället.
Anders Hellberg