fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Fossilfritt Sverige: Tänk långsiktigt under drivmedelskrisen

Publicerad: 30 maj 2022, 09:00

Bild 1/3  Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Även när det krävs akuta åtgärder måste politikerna ha fokus på det långsiktiga målet att öka produktionen av biodrivmedel i Sverige. För det drivmedlet kommer behövas. Den maningen kommer från Fossilfritt Sverige tillsammans med flera aktörer i branschen.

Ämnen i artikeln:

Fossilfritt SverigeSverige

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Behåll ambitionen i reduktionsplikten till 2030, premiera biodrivmedel ur ett skatteperspektiv och ge försvaret i uppdrag att upphandla biodrivmedel från svenska råvaror. Den uppmaningen riktar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige till regeringen i en debattartikel i Dagens industri i dag. Medförfattare är Drivkraft Sveriges vd Jessica Alenius, Mobility Swedens vd Mattias Bergman och Power Circles vd Anna Wolf.

Ambitionen i reduktionsplikten är grundad på en gedigen konsekvensanalys och därför är det viktigt att politikerna nu har förmågan att lösa de akuta problemen med styrmedel som också skapar förutsättningar för en långsiktig omställning, skriver de i debattartikeln. 

Enligt debattörerna förväntas efterfrågan på biodrivmedel öka, alldeles oavsett elektrifieringen, och för att klara den ökade efterfrågan krävs stabila förutsättningar för produktionen. En bred satsning på både elektrifiering och biodrivmedel kommer också göra att Sverige kan hjälpa Europa att ställa om. Vidare krävs det utökade investeringar i nationell produktion av biodrivmedel för att försörja personbilar och lastbilar i dag, för att kunna producera förnybart flygbränsle för den globala marknaden i framtiden. 

”Det finns ingen motsättning mellan en snabb elektrifiering och ökade satsningar på biodrivmedel. I takt med att vägtransporterna elektrifieras kan bioresurserna förädlas till andra användningsområden”, säger Svante Axelsson i en kommentar.

Läs debattartikeln

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev