Mobilitet
Fredagskommentar: Sänkt hastighet på väg kunde ha gett ”omedelbar effekt”
Publicerad: 14 april 2023, 09:28
Metoden har redan använts för att minska förbrukning av fossila bränslen, under oljekrisen på 70-talet, skriver Kerstin Lundell i en fredagskommentar.
Foto: Erik Johansen/TT, John Raoux/AP
Nyligen nämnde klimatministern sänkt hastighet för att sänka utsläppen av växthusgaser. Det kan ge effekt direkt, säger en trafikexpert som Aktuell Hållbarhet talat med.
När diskussionen om regeringens klimatpolitik hettade till, dök ett nygammalt fenomen upp i ett uttalande från klimatminister Romina Pourmokhtari. Hon nämnde möjligheten att kompensera för minskad reduktionsplikt genom att bland annat sänka hastigheten på bilvägarna.
– Det kan minska utsläppen med flera procent, direkt. Man får en omedelbar effekt, säger trafikforskaren Anders Roth, mobiltitetsexpert, på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Metoden har redan använts för att minska förbrukning av fossila bränslen, under oljekrisen på 70-talet. Men då förstod alla att de var mitt i en kris, förorsakad av att oljestaterna inom Opec chockhöjde priset. I dag är det sämre med insikten om klimatkrisen, trots att människor redan börjat dö på grund av den. Enligt den brittiska tidningen The Economist gjorde torka förvärrad av klimatförändring att 43,000 personer dog i Somalia förra året.
I dag intalar vi oss att krisen tillhör framtiden.
I dag intalar vi oss att krisen tillhör framtiden. Den 9.e april publicerade till exempel DN en ledare med titeln ”Vad är du beredd att försaka för att barnen ska få bo på en dräglig planet?” Det fast krisen drabbar även oss här i Sverige, som sommaren 2018 till exempel. Så här skrev Folkhälsomyndigheten om vad som hände under värmeböljan som tillskrevs klimatförändringen: ”Dödligheten ökade jämfört med tidigare somrar, och totalt konstaterades cirka 700 fler dödsfall än en normal sommar.” Hur drägligt var det?
EU-politikern Emma Wiesner, Centerpartiet kommenterade talet om kommande generationer så här i Aktuell Hållbarhet: ”IPCC visar att pratet om framtida generationer är struntprat. Det gör mig förbannad att man talar om vi ska hjälpa barn och barnbarn, för det här påverka vår generation nu. Att tala om en annan generation är att skjuta lösningen framför oss.”
Men minnet av heta somrar räcker nog inte, för att förslaget om sänkt hastighet ska genomföras. Mats Björsell, miljöekonom på Naturvårdsverket, sa så här i en artikel i Expressen om vad som skulle krävas: ”Det är klart att teoretiskt så går det. Om du sänker hastigheten till 70 på en motorväg så minskar du utsläpp per kilometer. Men framför allt får det effekten att folk struntar i att köra bil. Men det skulle kräva att man har stora polisinsatser på vägarna för att se till att folk håller sig till hastighetsbegränsningarna.”
Minnet av heta somrar räcker nog inte, för att förslaget om sänkt hastighet ska genomföras
Anders Roth pekar å sin sida på Trafikverkets bristande ambition. Myndigheten skulle kunna genomdriva en sänkning på eget bevåg eller i alla fall komma med ett konkret förslag till politikerna. Men något sådant ser han inget spår av när han går igenom Trafikverkets Miljörapport 2022.
– När man läser rapporten, får man inte känslan av att vi befinner oss mitt i en klimatkris. Rapporten borde vara präglad av att Trafikverket vänder på alla stenar, med tanke på vilken viktig roll infrastrukturen har för klimatomställningen av trafiken. Det har Klimatpolitiska rådet pekat på, i sin senaste rapport 2023, säger han till Aktuell Hållbarhet.
Och nu verkar det som om regeringen inte heller förespråkar den snabba utsläppsminskning som sänkt hastighet kan leverera. Romina Pourmokhtaris stab meddelar enligt DN att ”sänkt hastighetsgräns och höjd trängselskatt inte är förslag på faktiska åtgärder utan exempel på hur man kan åstadkomma utsläppsminskningar.”