Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Fyrhjulsdrivna bilar hotar miljömålen

Publicerad: 27 januari 2014, 12:36

Trafikverket varnar nu för att den ökande försäljningen av fyrhjulsdrivna bilar kan leda till att Sverige misslyckas med att nå regeringens miljömål.

Ämnen i artikeln:

MiljömålRegeringenTrafikverket

På Trafikverket har man noterat en tydlig ökning i försäljningen av fyrhjulsdrivna bilar i Sverige. Särskilt stor var ökningen under 2013.

– Vi har inte sett en så tydlig ökning av fyrhjulsdrift tidigare. Det har varit någon procents ökning tidigare, men inte så mycket som under 2013, säger Håkan Johansson, nationell samordnare för klimatfrågor på Trafikverket till Sveriges Radio.

Under de senaste åren har koldioxidutsläppen från nya bilar minskat men under 2013 var minskningen mindre än under de föregående 6 åren, bara två gram i jämförelse med i genomsnitt åtta gram mellan 2006 och 2012.

Enligt Trafikverket beror förändringen på att andelen fyrhjulsdrivna bilar ökar. Särskilt tydlig är trenden bland dieseldrivna personbilar där 40 procent av de nya bilarna hade fyrhjulsdrift ifjol, jämfört med 29 procent 2012.

Trafikverket menar att bilar med fyrhjulsdrift kan hota regeringens föreslagna klimatmål för 2030, då vägtrafikens utsläpp ska ha minskat med 80 procent.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev