Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Gasföreningen: Gasbilar mums för miljön

Publicerad: 19 oktober 2009, 09:10

Biogas är grejen och gasbilarnas klimatnytta ökar. Det menar Svenska Gasföreningen och åberopar medhåll från flera myndigheter.


Ämnen i artikeln:

BiogasMotor

Koldioxidutsläppen från nya bilar i Sverige minskade med 3,1 procent under det första halvåret 2009. Sifforna kommer från Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket som rapporterar att nyregistrerade bilar i Sverige under det första halvåret uppgick till 169 gram per kilometer.

Särskilt effektiva på klimatnytta är gasbilar, menar Svenska Gasföreningen. Medan etanolbilar uppges reducera klimatverkan med 22 procent jämfört med bensinbilar – en siffra som kan jämföras med 56 procent 2008 – har gasbilarna förbättrat sin klimatnytta. Från 44 procent i fjol till 53 procent i år.

Förklaringen till de försämrade siffrorna för etanol uppges vara uppdaterade utsläppsvärden och en minskad andel tankning av E85, enligt Svenska Gasföreningen.
– Det är positivt att utsläppen minskar. För att nå klimatmålen kommer det också behövas ett ändrat resbeteende och en långsiktig förändring av samhällstrukturer och infrastruktur, så att gods- och persontransporter kan effektiviseras, säger Vägverkets miljödirektör Lars Nilsson i ett pressmeddelande.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

BiogasMotor

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.