Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Göteborgare reser mer kollektivt men ännu långt från uppsatta mål

Publicerad: 30 april 2020, 08:53

Målet år 2035 är att 29 procent av Göteborgarna ska resa med bil, 36 procent med kollektivtrafik, 12 procent med cykel och 23 procent till fots.


Sedan Göteborg började mäta hållbart resande år 2011 är det bara kollektivtrafiken som utvecklas i linje med uppsatta mål. Det visar trafikkontorets senaste rapport om hur trafiken och resandet utvecklas i Göteborg. 

”Resorna med kollektivtrafik har ökat med 33 procent sedan 2011, så det indikerar att vi är på väg att ställa om till ett annat sätt att resa. Cykelresorna har ökat mest, med 45 procent, men där är målen väldigt ambitiösa så det är en bra bit kvar innan vi ligger i linje med de uppsatta målen”, säger Annika Nilsson, analytiker på trafikkontoret i Göteborgs Stad, i en kommentar till en färsk rapport om trafik- och resandeutveckling i Göteborg. 

Rapporten visar att antalet resor med cykel har ökat de senaste två åren, i fjol med 8 procent. Vad som ligger bakom den trenden är ännu oklart. En förklaring kan vara att byggnation av nya cykelbanor har kommit i gång under 2018 och 2019, en annan att fler använder elcyklar. 

Vidare ökade kollektivtrafiken under förra året med 5 procent. Bilresorna ökade marginellt med 0,3 procent och ligger på ungefär samma nivå som 2011, trots att befolkningen i Göteborgsregionen har vuxit med 11 procent sedan dess. 

Enligt trafikstrategin kommer det totala behovet av resor i Göteborg att öka med 27 procent mellan 2011 och 2035. Målet år 2035 är att 29 procent ska resa med bil, 36 procent med kollektivtrafik, 12 procent med cykel och 23 procent till fots. I nuläget reser 43 procent med bil, 30 procent med kollektivtrafik, 7 procent med cykel och 21 procent till fots.

Läs rapport om resandet i Göteborgs Stad  

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.