måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Göteborgs hamn planerar vätgasstation

Publicerad: 2 november 2021, 10:45

Göteborgs hamn.

Foto: Getty Images

Göteborgs hamn ser en stor efterfrågan på vätgas och planerar nu att bygga en tankstation.

Ämnen i artikeln:

Bränsleceller

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Det finns en stor efterfrågan på vätgasfordon bland aktörerna i och runt Göteborgs hamn, därför planeras nu ett mellanlager och tankstation i hamnen. Tanken är att produktionsanläggningen skall sättas i drift till år 2023, med en kapacitet på 4 MW per dygn, vilket motsvarar minst 2 200 liter diesel vilket kan bidra till att reducera kokdioxidutsläppen med minst 4 ton varje dag.

”Flera aktörer står och stampar och vi är övertygade om att lokal produktion av vätgas kommer att innebära ett genombrott. Vätgas skapar en potential att ersätta fossil diesel inom samtliga transportslag, säger Arvid Guthed, hamnutvecklingschef på Göteborgs Hamn AB, i en kommentar.

Den nya anläggningen innebär att förnyelsebar el kommer att omvandlas till grön vätgas som sedan kan nyttjas vid lokalt behov eller distribueras och säljas till externa köpare. Vätgasen kan lagras och användas i olika transportslag vid främst tunga transporter som kan ställas om till bränslecellsdrift. Den nya anläggningen planeras i samarbete med elproducenten Statkraft.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev