tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Gröna Bilister: Rädda E85 med hjälp av reduktionsplikten

Publicerad: 7 december 2021, 10:31

Priset för E85 har stigit till yttre rymden, menar Gröna Bilister som nu föreslår åtgärder. Foto: Gröna Bilister

Priset på E85 har stigit till yttre rymden, menar Gröna Bilister. Nu föreslår organisationen att E85 ska ingå i reduktionsplikten med höjda krav på andel etanol av försäljningen.

Ämnen i artikeln:

EtanolHållbara TransporterGröna BilisterFossila Bränslen

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Miljöorganisationen Gröna Bilister anser att priset på E85 har stigit till yttre rymden. Eftersom drivmedelsmarknaden är global är verktygslådan begränsad, men nu lanserar organisationen en åtgärd för att råda bot på problemet. Det handlar om att inkludera E85 i reduktionsplikten för bensin och samtidigt kräva högre andel etanol i försäljningen.

Förslaget skulle innebära en självreglerande mekanism. Om bensinförsäljningen rusar måste också försäljningen av E85 öka. Om handelspriset på etanol är högt behöver förlusten på E85-försäljningen kompenseras med höjda priser på bensin. På så vis dämpas bensinökningen till förmån för E85. En viktig komponent för att detta ska fungera är att regeringen inför det utlovade konverteringsbidraget så bensinbilar kan gå på E85 och öka flexibiliteten i fordonsflottan.

– Det har diskuterats fram och tillbaka om E85 ska ingå i reduktionsplikten eller inte. Men vi ser nu att det skulle vara ett effektivt sätt att hålla nere E85-priserna. Vi menar att vi måste stötta allt som kan bidra till omställningen till fossilfria transporter. Samtidigt har vi ett fint nätverk av bensinstationer med E85-pumpar. Gör vi inget kommer E85 som drivmedel att sakta försvinna, säger Per Östborn, projektledare på Gröna Bilister, till Aktuell Hållbarhet.

Frankrike har redan infört ett liknande system. Där kostar E85 lite mer än 7 kronor litern. För ungefär två veckor sedan hade E85 ett pris på 19,50 i Sverige. Dessa priser motsvarar ungefär 10 respektive 26 kronor per liter för bensin.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev