söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Gröna Mobilister: Så kan ett konsumenttryck för hållbarare resor skapas

Publicerad: 30 november 2022, 09:06

Konsumenter borde få mer information om hur olika resesätt orsakar utsläpp av växthusgaser, det anser organisationen Gröna Mobilister.

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Jørgen Syversen samt SJ

Att det har blivit mycket enklare att jämföra drivmedelstyper ur hållbarhetssynpunkt bör ses som ett första viktigt steg, menar organisationen, som vill att även fordon och olika resesätt ska få liknande krav på sig.

Ämnen i artikeln:

VeckobrevTrafikHållbara TransporterKlimatpolitikEnergi och Miljö

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Gröna Mobilister har tittat på alla de drivmedel som såldes i Sverige under 2021 och sedan sammanställt information om bland annat klimatpåverkan, råvaror, ursprungsländer och förnybara andelar. Det hela presenteras nu i rapporten Drivmedelsfakta 2022.

Att organisationen kunnat göra detta bygger till stor del på de regler som infördes 2021 och som innebär att försäljare av drivmedel är skyldiga att på olika sätt informera konsumenter om drivmedlets utsläpp av växthusgaser samt om andra förhållanden som har med drivmedlets miljöpåverkan att göra. 

Per Östborn, projektledare hos Gröna Mobilister, menar att lagstiftningen – som bland annat innebär att informationsdekaler i dag klistras på pumpar, gasdispensers och laddstolpar – varit ett viktigt steg för att konsumenterna ska få veta vad det är de faktiskt köper. 

Liknande miljödeklarationer skulle därför, argumenterar Gröna Mobilister för, kunna användas dels då det gäller fordon och dels då det gäller olika resesätt. I en skriftlig kommentar till Aktuell Hållbarhet förklarar Per Östborn:

”Energimyndigheten lade nyligen ett förslag på miljödeklaration av bilar som innefattar utsläpp under bilens hela livscykel, inklusive tillverkningen. Den skulle visa att onödigt tunga bilar har hög klimatpåverkan, liksom elbilar med onödigt stora batterier. En sådan miljödeklaration skulle bidra till att komma bort från den envisa Suv-trenden. Gröna Mobilister utgår från att regeringen plockar upp Energimyndighetens förslag. Liberalerna föreslog själva en klimatdeklaration av bilar i sin klimatmotion år 2021.”

Vad gäller att få till en miljödeklaration för olika resesätt, så fortsätter Per Östborn:

”Förra året tog den dåvarande regeringen också fram ett förslag till klimatdeklaration av resor. Till en början skulle det endast omfatta flygresor. Gröna Mobilister ser gärna att även andra resesätt som tåg och buss innefattas. Då kan de jämföras, och vi kan få ett konsumenttryck bort från inrikes flygresor som lätt ersätts med tåg. Vi hoppas att regeringen tar tag i denna fråga också. Liberalerna förespråkade även sådana klimatdeklarationer i sin klimatmotion förra året.”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev