Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Guide: Här är miljöbilarna du ska budgetera för

Publicerad: 6 oktober 2010, 09:47

Elbil, hybrid, gas eller snål diesel? Vilken typ av miljöbil är det bäst att satsa på i morgon? Miljöaktuellt listar några intressanta alternativ.


Ämnen i artikeln:

Motor

På marknaden i dag:
Buddy
Är en norsktillverkad liten elbil som började produceras 2008 efter åratal av utveckling. Räckvidden är beroende på val av batterilösning 80 eller 120 kilometer. Priset för den billigaste modellen ligger på cirka 145 000 norska kronor.
Läs mer: www.puremobility.com

Fiat 500 EV Adapt
Den klassiska och populära 500-modellen börjar säljas som elbil i år. Bilen är fyrsitsits, har en räckvidd på 120 kilometer och lanseras genom ett bolag som konverterar bilen till eldrift. Priset ligger på drygt 340 000 kronor.
Läs mer: www.evadapt.com

Passat TSI Ecofuel
En enormt framgångsrik och hyllad biogasbil som bland annat blivit utnämnd till Bästa miljöbil två år i rad av föreningen Gröna bilister. Fordonet som banar vägen för gasbilsrevolutionen. Med
ett utsläpp av 20 gram per kilometer (med biogas i tanken) är miljönyttan enorm.
Läs mer: personbilar.volkswagen.se

Nissan Leaf
En prisbelönad elbil som lanseras i slutet på 2010. Den har en toppfart på cirka 140 kilometer i timmen, klarar 16 mils körning på en laddning och blev slutsåld i ett nafs och Nissan tvingades under en tid sluta ta emot förbeställningar. Nissan hoppas kunna sälja 500 000 elbilar om året med start 2013.
Läs mer: www.nissan-global.com

Kommer 2011
Volvo C30 Electric
Den första elbilen från Volvo premiärvisades under Almedalsveckan i juli i år. Den har en räckvidd på upp till 15 mil på en batteriladdning. Drivs på litium-jon-batteri och att ladda bilen i ett vägguttag tar cirka åtta timmar. Bilen har en toppfart på cirka 130 kilometer i timmen. Den accelererar från noll till hundra på 10,5 sekunder. De första tio bilarna är beställda av Göteborg Energi och projektet omfattar i nuläget 250 bilar, men om antalet kunder ökar så har Volvo sagt att man fortsätter och utökar produktionen. Priset är i dag okänt.
Läs mer: www.volvocars.com

Peugeot 3008 Hybrid 4

Det här är den första diesel-el-hybriden som kommer att nå marknaden. Den börjar serieproduceras i början på 2011 och har fått bra betyg i tester. Den har en tvåliters turbodieselmotor som kombinerats med eldrift. Bilens energiåtervinningssystem omvandlar den kinetiska energi som alstras vid inbromsning till elektricitet, som används för att ladda batterierna. Utsläppen av växthusgas ligger på 99 gram per kilometer.
Läs mer: www.peugot.se

Mitsubishi I-miev
Sverige blir ett av de länder där Mitsubishis elbil lanseras först. Den fyrsitsiga bilen har prestanda som liknar andra nya elbilar, med undantaget att den beräknas klara hela 180 kilometer på en laddning.
Läs mer: www.mitsubishi.nu/imievstart

Kommer 2012
Volvo V70 Plug in-Hybrid (PHEV)

Under 2012 räknar Volvo med att sätta sin nya plugin-hybrid med både diesel- och elmotor i produktion.Utveckling pågår fortfarande men en plan är att föraren ska kunna välja mellan olika driftslägen. Exempelvis renodlad eldrift i citykörning.
Läs mer: wwwteknikensvarld.se

Hybrider från Subaro
Under bilmässan i Geneve visade Subaro upp konceptbilenSubaru Hybrid Tourer Concept för första gången till Europa. Med detta vill Subaru visa vägen för den hybridbil som ska sättas i produktion år 2012. Konceptet för motorn är en kombinerad bensinmotor och flera elmotorer. Sannolikt kommer tekniken att appliceras på flera modeller.
Läs mer: www.subaro.se

Vill du läsa hela granskningen över dagens och morgondagens gröna bilar? Skaffa Miljöaktuellt magasin nr 7-8 här!

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Motor

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News