tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Hållbar stad: Varför brinner bilar i Husby?

Publicerad: 30 april 2015, 08:53

En färsk rapport från Boverket ger några av ledtrådarna och visar hur en möjlig, hållbar väg framåt ser ut.

Ämnen i artikeln:

BoverketSocial hållbarhet

MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Flera av Stockholms förorter i miljonprogramsområden har under senaste åren drabbats av omfattande oroligheter kopplade till utanförskap och segregation.
Samtidigt har begreppet social hållbarhet kommit upp på agendan hos fastighetsbolag och på stadsplaneringskontor.
Boverket har precis släppt rapporten ”Attraktiva miljonprogramsområden: platskvalitet med ökad delaktighet” om hur bland annat fastighetsägare arbetar med att klara utmaningen med segregation, utanförskap, behovet av fysisk förnyelse och en social hållbarhet i miljonprogrammet och också pekar på möjliga lösningar framåt.

– Den stora övergripande frågan för hela samhället är ju egentligen varför det brinner bilar i Husby? Varför gör vi inte det vi borde göra? säger Tomas Dahlberg, tidigare utredare på Boverket och en av författarna till rapporten.

Men vi ser att många ansträngningar görs av fastighetsägare och kommuner runt om i landet och att mycket redan görs för att utveckla stadsdelarna och boendet i en positiv riktning. Här finns förståelsen om ett socialt ansvarstagande och flera spännande angreppssätt men frågorna är stora och komplexa. De är både lokala och nationella.

Och många gånger har vi nog en bild av det är vi som är bäst lämpade att lösa de andras problem, när det kan vara tvärtom, att de boende och det lokala civilsamhället är mest lämpade att formulera de hållbara lösningarna, säger Tomas och pekar på att planeringsprocesser som kan utvecklas och göras bättre.

Vad måste vi göra då för att skapa en hållbar väg framåt?
– Få till en ny fördjupad dialog som berör och inkluderar och tar hänsyn till kulturella aspekter och resurser och ha en större tillit till det lokala civilsamhället.  Vi måste helt enkelt stuva om sättet vi planerar på och hitta ett sätt att integrera det lokala samhället. Processerna kan nog också med fördel ledas av andra än kommunerna, säger Tomas. Men mer kunskaper behövs.

Tomas Dahlberg, fd utredare på Boverket, är talare på konferensen Hållbar stad den 6 maj i Stockholm, där han presenterar Boverkets rapport.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev