Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Hållbar startup: Maskin som omvandlar koldioxid till bränsle

Publicerad: 30 oktober 2015, 07:28

Carbon Engineering heter det kanadensiska projektet som utvecklar en maskin med kapacitet att suga upp koldioxid från luften och omvandla det till bränsle.


Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Bolaget är en kanadensisk startup som nyss har startat ett pilotprojekt för att suga ut koldioxid från atmosfären. De planerar även att använda koldioxiden för att framställa bränsle, rapporterar Veckans Affärer. 

Målet med projektet är att en miljon ton koldioxid per dag ska extraheras. Anläggningen kostar 9 miljoner dollar och finansieras av privata investerare, som bland annat Microsoft-miljardären Bill Gates och oljeinvesteraren Murray Edwards. Bolaget grundades av Harvard-professorn David Keith.

Bolagets metod bygger på en hundra år gammal berövad teknik från olika industrier som har sammanförts. Tekniken fungerar så att maskinen tar in luft som kommer i kontakt med en vätska som absorberar koldioxid. Lösningen skickas sedan vidare där man separerar vätskan från koldioxiden och sedan kan allt börja om.

Läs mer här. 

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.