tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Hållbarhetsprofil har gått ur tiden – ”ville se resultat och göra skillnad”

Publicerad: 11 mars 2022, 10:14

Jakob Lagercrantz på 2030-sekretariatet har avlidit. Här leder han Aktuell Hållbarhets och 2030-sekretariatets konferens Ekotransport den 7 maj 2019 på Münchenbryggeriet, Stockholm

Foto: Pax Engström Nyström för Aktuell Hållbarhet

Jakob Lagercrantz, förgrundsgestalt inom hållbara transporter, har avlidit efter en kort tids sjukdom. Det sorgliga beskedet lämnades under torsdagskvällen.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


2030-sekretariatets grundare och vd Jakob Lagercrantz har avlidit efter en kort tids sjukdom. Det meddelade 2030-sekretariatet via ett pressmeddelande på torsdagskvällen. 

Organisationen 2030-sekretariatet, som arbetar för en hållbar omvandling av transportsektorn, grundades för nio år sedan. Sedan 2014 och fram till förra året arrangerade 2030-sekretariatet konferensen Ekotransport tillsammans med Aktuell Hållbarhet i april varje år.

Björn Anderberg, redaktör på Aktuell Hållbarhet och Ekotransports programproducent minns Jakob Lagercrantz med stor värme:

– Jag arbetade mycket nära Jakob med de här konferenserna vilket var roligt, lärorikt och inspirerande. Vi gjorde bland annat researchresor tillsammans till Kina och Kalifornien. Jakob brann verkligen för miljö och klimatfrågor. Han rörde sig fritt mellan rollerna som expert, lobbyist, organisatör, moderator, aktivist och skribent. Jakob var otålig, ville se resultat och göra skillnad, och det lyckades han ofta med. Vi blev under det här arbetet också mycket goda vänner och det är förstås tungt för alla att Jakob nu inte längre är med oss. Just nu går mina tankar till hans nära och kära, säger han. 

Enligt Mattias Goldmann och Maria Stenström på 2030-sekretariatet var Jakob Lagercrantz tydlig med att uppdraget är större än personen, med en klar och konkret önskan att det arbete han startat ska drivas vidare och fullföljas. 

”Målbilden förblir därför just som Jakob formulerat den: En stor fest på nyårsafton 2030 då klimatmålet är uppnått och sekretariatet han startade kan läggas ner”, skriver de i pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev