Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Här är bilarna som kan få Carlgren att öppna plånboken

Publicerad: 17 maj 2011, 11:22

Den efterlängtade supermiljöbilspremien, med 40 000 kronor i potten, håller på att ta form. Här är 10 bilmodeller som kan komma att klara kraven.


Ämnen i artikeln:

ElbilarMotor

Efter lång väntan kom då äntligen Transportstyrelsens förslag på hur den nya supermiljöbilspremien skulle vara utformad. Problemet var att kriterierna för så kallade supermiljöbilar var så hårt ställda att det inte fanns några bilmodeller som klarade dem. Framförallt var det kravet på fem stjärnor i den så kallade Euro-NCAP-rankningen som ställde till det för elbilar och laddhybrider.

Beslut
i frågan har emellertid inte fattats av regeringen, och förslaget är nu ute på remiss. Mycket tyder på att remissinstanserna förespråkar lättnader i säkerhetskraven.
– Annars blir det helt enkelt ingen supermiljöbilspremie. Och det skulle ju vara olyckligt, säger Mattias Goldman på Gröna Bilister som just nu sitter och skriver på ett remissvar.

Tillsammans med Gröna Bilister har Miljöaktuellt nu tagit fram en lista över 10 bilar som skulle kunna bli "supermiljöbilar" då regeringen väl fattar sitt beslut. Sen är det dags för miljöminister Andreas Carlgren att öppna plånboken och börja dela ut miljöbilspremien på utfästa 40 000 kronor. Se på bildspelet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ElbilarMotor

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.