Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Här är den första elbilen som får högsta betyg i säkerhet

Publicerad: 26 maj 2011, 07:17

En elbil har för första gången fått högsta betyget i Euro NCAPS säkerhetstest. Det gör bilen till en möjlig kandidat då den nya supermiljöbilspremien presenteras.


Ämnen i artikeln:

MotorElbilar

Nissan Leaf har som första bil genomgått säkerhetsorganisationen Euro NCAPS tester och tilldelats högsta betyg, fem stjärnor. Det meddelar Trafikverket och Euro NCAP. Bilen tilldelades fem stjärnor tillsammans med Citroen DS4, Ford Focus, Lexus CT20h, Peugeot 508 och Volvo V60.
– Det är glädjande att Nissan kunnat visa att en bil driven med el kan och ska ha samma säkerhetsegenskaper som en bil driven med konventionella drivkällor, säger Anders Lie, bilsäkerhetsspecialist på Trafikverket och svensk representant i EuroNCAP-samarbetet, i en kommentar.

Vid testerna utfördes de sedvanliga Euro NCAP-proven som består av frontalkrock, sidokrock, stolpsidokrock och whiplash. Under testerna var bilens elsystem påslaget för kontroll av bland annat elsäkerhetssystemen. Samtliga 48 litiumjonbatterimoduler, placerade i ett utryme under bilens golv, överlevda kollisionerna, uppger Nissan.

Att elbilar kan få högsta säkerhetsbetyg kan bland annat få betydelse för den så kallade supermiljöbilspremien på 40.000 kronor. Ett av problemen för premien har varit att inga elbilar hittills uppfyllt säkerhetskraven, något Transportstyrelsen nu försöker lösa med ett förslag på lättnader i säkerhetskraven.

Läs
mer om Nissan Leafs resultat på Euro NCAP:s webbplats.

I "Bilarna som kan få supermiljöbilspremie" kan du läsa om vilka bilmodeller som kan bli aktuella för premien.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

MotorElbilar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.