tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Här är kommunerna som är bäst och sämst på förnybara drivmedel

Publicerad: 30 mars 2022, 09:52

Det går att tanka eller ladda förnybart i 288 av 290 kommuner, enligt kartläggningen.

Foto: Getty Images

Mariestad, Sigtuna och Umeå är bäst i klassen när det gäller att erbjuda förnybara drivmedel. Endast i två kommuner saknas tillgång till förnybara alternativ, enligt ny kartläggning.

Ämnen i artikeln:

Hållbara Transporter

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Mariestad, Sigtuna och Umeå är bäst i klassen när det gäller att erbjuda förnybara drivmedelsalternativ. I botten ligger Bjurholms kommun i Västerbotten och Norberg i Västmanland. I dessa kommuner fanns det i december inte tillgång till något förnybart alternativ alls, enligt en ny kartläggning av Miljöfordon Sverige och Gröna Mobilister.

Karläggningen visar att det gick att tanka eller ladda förnybart i 288 av landets 290 kommuner. Etanol E85 gick att tanka i 97 procent av kommunerna. Publika laddstationer fanns i 90 procent av kommunerna, och möjlighet till snabbladdning gavs i 65 procent. HVO100 och fordonsgas gick att tanka i 68 respektive 42 procent av kommunerna. Vätgas gick att tanka i fyra kommuner. I Mariestad, Sigtuna och Umeå fanns alla fem alternativ att tillgå.

”Ett rimligt mål är att det ska finnas publika påfyllnadsplatser för minst tre olika alternativa drivmedel i varje kommun. Då finns ett förnybart alternativ för varje behov, plånbok och preferens”, säger Pernilla Hansson från Miljöfordon Sverige i en kommentar. 

Detta mål nåddes enligt kartläggningen av 199 kommuner - eller 69 procent av kommunerna - där det gick att fylla på med minst tre av de fem alternativa drivmedlen etanol E85, fordonsgas, HVO100, el och vätgas. 

Målet behöver inte uppfyllas i sin helhet för att ge de flesta möjlighet att köra på förnybart, men i dag finns för många vita fläckar på kartan, enligt Gröna Mobilister, som vill se en strategisk förbättring av infrastrukturen och menar att kartläggningen utgör ett bra underlag för detta.

Läs hela dataunderlaget

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev