söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Här är kommunernas viktigaste fråga för att minska antalet parkeringsplatser

Publicerad: 10 december 2021, 10:12

Sänkta P-tal minskar både bilinnehav och efterfrågan på bilresor, visar forskning.

Foto: Getty Images

Det finns flera hinder mot att minska antalet parkeringsplatser vid nybyggnation, men en fråga är viktigast för att lyckas, menar ett flertal kommuner.

Ämnen i artikeln:

Trafik

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Det är tillgången till kollektivtrafik som främst påverkar antalet p-platser, det så kallade p-talet, vid nybyggnation, enligt de kommuner som ingår i projektet Kom Park. I en enkät ställd till kommunerna svara de samtidigt att oklara effekter av åtgärder, kommunens parlamentariska läge och allmänhetens opinionsläge hindrar arbetet för sänkta p-tal och en mer hållbar mobilitet i kommunerna.

”Finns det god tillgång till kollektivtrafik vid planering av byggnation, bedöms det finnas goda förutsättningar för boende att leva utan bil och därmed ger kommuner byggherrar möjlighet att sänka p-talen”, säger Frances Sprei, docent inom hållbar mobilitet, Chalmers Tekniska Högskola och en av experterna som har analyserat svaren i enkäten, i en kommentar.

Den vanligaste åtgärden för sänkta p-tal vid nybyggnationsprojekt i kommunerna är att införa bilpooler. Tidigare forskning visar att minskad tillgång till parkeringsplatser och höjda parkeringsavgifter minskar både bilinnehav och efterfrågan på bilresor till förmån för andra transportsätt med mindre utsläpp.

Läs mer om projektet Kom Park
 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev