fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Här är planeringsmålen för fossilfri vätgas

Publicerad: 26 november 2021, 10:13

Vätgasstrategi för Sverige har kommit på förslag. Foto: Scharfsinn86 / Getty images

Energimyndigheten föreslår i dag en nationell strategi för fossilfri vätgas, med mål för 2030 och 2045. Den fossilfria vätgasen är enligt myndigheten viktig för att balansera elsystemet.

Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenKlimatpolitikFörnybar Energi

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Energimyndigheten vill se planeringsmål för fossilfri vätgas om 5 GW elektrolysörkapacitet till 2030 och ytterligare 10 GW till 2045. Det berättar myndigheten i dag när den lägger fram sitt förslag på nationell strategi för vätgas.

Enligt myndigheten behövs planeringsmålen för att det ska bli tydligt vilken mängd vätgas, och därmed elektrolysörkapacitet, som krävs för att ta tillvara de möjligheter som vätgas erbjuder för att uppnå fossilfrihet.

De föreslagna målen för elektrolysörkapacitet innebär att elbehovet ökar med mellan 60 och 126 TWh per år. Något som enligt myndigheten kan skapa utsläppsminskningar på 1,5–3 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Vätgasen kommer därmed att kunna minska Sveriges utsläpp med mellan 3 och 6 procent till 2030 jämfört med i dag. Till 2040 ökar det till 7–15 miljoner ton koldioxidekvivalenter vilket motsvarar 15–30 procent av Sveriges totala utsläpp i dag.

Vätgas och elektrobränslen är tänkta att användas som insatsvara och som bränsle i industrins processer och inom flera delar av transportsektorn. Genom att skapa vätgaslager kan den ryckiga elproduktionen från förnybara källor balanseras enligt Energimyndigheten. Det ligger dock lite i framtiden när både den variabla elproduktionen och vätgasen ökat.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev