Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Här är släpvagnen som tar din elbil längre

Publicerad: 3 november 2010, 11:48

Electric Motors and Vehicles har hittat en lösning för de som oroar sig över brist på laddstationer – en släpvagn med elektrisk generator och batterier.


Ämnen i artikeln:

MotorElbilar

Det indiska företaget hoppas att deras Pru (Power Regeneration Unit) ska fungera som en tillfällig lösning medan nätverken av laddstationer byggs ut. Släpvagnen är utrustad med litiumjonbatterier och en 750 cc-dieselgenerator, som gör det möjligt att köra upp till 112 mil på 22 liter bränsle (över fem mil per liter).

Släpvagnen driver sig själv med hjälp av en 240V DC-motor, och matchar alltid bilens hastighet för att undvika belastning på elbilmotorn. Den ansluts via en ”Smart Hitch” som sänder signaler till varvtalsregulatorn baserat på hur spänd den är för tillfället. En GPS-enhet analyserar dessutom ruttens typografi för att maximera batteriets effektivitet, skriver Wired.

Och Pru-släpvagnens batteri och generator tar bara upp en fjärdedel av utrymmet, så det finns gott om plats för packning när man ska på elbilssemester.

Än så länge är projektet i ett teoretiskt stadium, men EMAV hoppas att de första Pru-enheterna (designade för små och medelstora bilar) ska vara färdiga redan nästa år. Kostnaden för en släpvagn beräknas till cirka 15 000 dollar (ungefär 100 000 kronor).

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

MotorElbilar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.