Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Här är Volvos nya elbil

Publicerad: 17 september 2009, 09:10

Den fick inte åka med till Frankfurt-mässan, så färdig är den inte. Men Volvos elbil toppar 130 knyck och har en räckvidd på 15 mil.


Ämnen i artikeln:

LaddhybriderVolvo

Volvo samarbetar med Vattenfall på en plug-in-hybrid som ska vara färdig 2012. På Frankfurtmässan visar biltillverkaren upp en V70 som laddhybrid.

Men företaget lättar nu på förlåten och pratar om ett annat elprojekt, C30 som ren elbil. Under året har ett fåtal bilar byggts och testats internt på Volvo. Fokus har enligt företaget legat på att integrera elsystemet med resten av bilen.

– Volvo C30 är den modell som vi först prövar för eldrift. Bilens goda egenskaper i stadstrafik och relativt låga vikt gör den särskilt väl lämpad, eftersom elbilar framförallt förväntas användas i och runt städer och för daglig pendling, säger Lennart Stegland chef för Volvo Personvagnars specialbilsdivision i en kommentar.

Att visa upp modellen på Frankfurt har inte varit aktuellt.

– De bilar vi har i dag är ju enkelt uttryckt mulor, de är byggda på våra befintliga bilar och på ett annat sätt än V70:n vi visar upp, säger Bo Larsen, presschef på Volvo Personvagnar.

C30 BEV, Battery Electric Vehicle, som bilen kallas drivs av ett litium-jonbatteri. Att fulladda bilen vid 230 V och 16 A ska i nuläget ta cirka åtta timmar. Elmotorn är placerad i ordinarie motorrum. För närvarande talar det mesta för att batteriet på 24 Kwh kommer att placeras där bränsletanken normalt sitter samt där kardantunneln är placerad på frontmotor/bakhjulsdrivna bilar.

Toppfarten på bilen är reglerad till cirka 130 km/h. Accelerationen 0 – 100 km/h tänker sig Volvo ska landa på 11 sekunder och räckvidden blir 15 mil.

När en C30 BEV är aktull för gatan är ingenting Volvo pratar om. I pressmaterialet om projektet svävar Volvo till och med på målet om huruvida C30 ska bli en produktionsvagn. I ett stycke om säkerhet skriver företaget: ”Om Volvo väljer att introducera en helt eldriven bil på marknaden kommer man se till att den är lika säker som övriga biltyper.”.

Men att Volvo menar allvar med elbilar ska inte missförstås, menar företaget.

– Hela elektrifieringsarbetet är i full gång. Det här projektet är minst lika högaktuellt som laddhybriderna, säger Bo Larsen.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

LaddhybriderVolvo

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.