Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Hög tid för hampa som biobränsle

Publicerad: 13 oktober 2010, 04:59

University of Connecticut planerar att bygga en forskningsanläggning där hampa ska förvandlas till biodieselbränsle.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Forskare på universitet har kommit fram till att hampa är en lämplig råvara för att producera biodieselbränsle. Den kan växa i näringsfattig jord, där det skulle vara svårt att odla andra växter i kommersiellt syfte. Och hampa används inte som mat, vilket betyder att odling inte behöver leda till konflikter gällande livsmedelsförsörjningen. Dessutom visar forskarnas testresultat att växten brinner effektivare än andra biodieselråvaror, skriver BusinessGreen.

Därför ska Richard Parnas, biträdande professor i kemiteknik, tillsammans med ett antal forskarstuderande bygga en ny anläggning för att producera hampabaserat biodiesel. Raffinaderiet, som finansieras av Department of Energy, kommer att producera cirka 750 000 liter biodiesel per år.

Hampan som kommer att användas är en Sativa-sort som inte är psykoaktiv, så det finns ingen (nåja) anledning att göra sig lustig över den här artikelns rubrik, eller för den delen studenternas intresse för projektet.

Enligt forskarteamet kommer anläggningen att kunna anpassas för att producera biodiesel även av andra råvaror.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News