Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Holland först ut med kilometerskatt – på personbilar

Publicerad: 20 November 2009, 09:55

I Sverige är kilometerskatt en känslig fråga, och då pratar vi om kilometerskatt för lastbilar. I Holland beslutar man idag om man ska införa kilometerskatt på personbilar.


Ämnen i artikeln:

Motor

Holland kan idag bli först i Europa med att ersätta vägskatt med kilometerskatt för personbilar. Idag röstar parlamentet om regeringens förslag och om förslaget går igenom införs den år 2012. Syftet med lagen är delvis att sänka koldioxidutsläppen. Delvis att halvera trafiken i ett av Europas trängseldrabbade vägnät.

Avgiften är tänkt att bero på den mängd koldioxid bilen beräknas släppa ut. För transportfordon ska avgiften baseras på vikt.Särskilda fordon, som taxibilar, bussar och motorcyklar kommer att slippa avgiften. En genomsnittlig personbil beräknas få betala tre eurocents per kilometer. År 2018 beräknas den avgiften höjas till 6,7 cents per kilometer. Det holländska transportministeriet meddelar också att extra trängselavgifter, under rusningstrafik, kan komma att införas på utsatt platser.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Motor

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.