Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Holm (V): Regeringen har misslyckats lösa laddkrånglet

Publicerad: 20 januari 2022, 10:13

El- och hybridbilar som laddar sina batterier. Riksdagsledamoten Jens Holm (V) kritiserar regeringen för att inte ha styrt upp den snåriga laddmarknaden.

Foto: Anders Wiklund/TT

Redan i september förrförra året ska Anders Ygeman ha lovat lösa laddkrånglet. Men nästan ett och ett halvt år senare har inte mycket hänt och nu kräver riksdagsledamoten Jens Holm (V) svar från regeringen.


Ämnen i artikeln:

RegeringenVänsterpartietJens HolmElbilar

Vänsterpartisten och riksdagsledamoten Jens Holm riktar nu kritik mot regeringen för alla krångliga system på laddmarknaden. I en interpellation i riksdagen vill han veta hur regeringen tänker lösa problemet.

”Detta är under all kritik och särskilt anmärkningsvärt när huvuddelen av de publika laddpunkterna byggts upp med statliga subventioner (...) Dessvärre har inte regeringen kopplat subventionerna till krav på användarbarhet för de publika laddstolparna, utan varje bidragstagare har kunnat bygga upp sitt eget specifika system”, skriver Jens Holm i interpellationen som han riktar till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), den minister som i dag är ansvarig för frågan.

En stor del av kritiken riktas dock mot den förre energiministern Anders Ygeman (S) som enligt Holm i en debatt hösten 2020 ska ha lovat att laddkrånglet skulle vara löst ”om ungefär ett halvår”. När riksdagsledamoten skulle följa upp frågan ett år efteråt hade fortfarande ingen lösning kommit på plats och inte heller nu, i januari 2022.

Med interpellationen vill Jens Holm nu ha svar på frågorna vilka åtgärder ministern tänker vidta för att lösa problemet, både i Sverige men också för att få till ett gemensamt nordiskt eller europeiskt betalsystem.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.