torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Hushållen nobbar elbilar

Publicerad: 30 september 2011, 07:44

Försäljningen av elbilar når bottennivåer i Europa, visar ny studie.

Ämnen i artikeln:

MotorElbilarMiljöbil

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Elbilar anses vara lösningen för framtidens klimatsmarta samhälle. Men än så länge har inte hushållen sett tjusningen med att köra elbil. Det visar siffror från den internationella kunsultfirman JATO som sammanställt försäljningen av elbilar i Europa det första halvåret 2011 och som presenteras av SR Ekot idag.

Totalt såldes 5222 elbilar till privatpersoner i 15 EU-länder. Trots att bilarna är kraftigt subventionerade så är alltså rekordfå hushåll intresserade av att köpa en elbil. Det studien visar är att subventionerna inte hjälper försäljningen nämnvärt.

I Tyskland är stödet vid elbilsköp bara 380 euro, men där har ändå 1020 personer köpt elbil. I Danmark subventioneras elbilarna med hela 20 588 euro – men där har ändå bara 282 hushåll valt att köpa elbil. Likadant ser det ut i andra länder som har höga elbilssubventioner som Storbritannien och Spanien.

Enligt JATO
är det istället andra faktorer som driver försäljningen av elbilar till hushållen, som hur urban befolkningen är, möjlighet till fri parkering och undantag från trängselskatt. JATO förespår också att försäljningen kommer att öka kraftigt om och när laddningsstationer byggs ut ordentligt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev