Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Hyundai rullar in på elbilsbanan

Publicerad: 13 september 2010, 03:50

Igår presenterade Hyundai sin första helelektriska bil. BlueOn heter bilen som är en variant av halvkombimodellen i10. Smarta telematikfunktioner ska locka köparna.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

BlueOn kan köras 140 kilometer på en laddning och har en maximal hastighet på 130 kilometer i timmen. I ett 220-voltsuttag, standarden i koreanska hushåll, kan bilen laddas fullt på sex timmar. Men den kan även laddas till 80 procent på 25 minuter i en 380-volts snabbladdningsstation, meddelar företaget.

Bilen är utrustad med ett litiumjon/polymer-batteri tillverkat av sydkoreanska SK Energy, som även tillhandahåller liknande batterier till Mitsubishi Fusos elhybrider. Enligt Hyundai är batteriet 30 procent lättare än motsvarande nickel-metallhybridbatterier (NiMH), skriver CNET News.

Bilen har en del specialfunktioner. Utöver mätaren som visar laddningsstatus har den ett telematiksystem som visar föraren var närmsta laddningsstation finns. Dessutom är bilen utrustad med ett så kallat Virtual Engine Sound System (VESS), som producerar konstgjort motorljud för att varna fotgängare och cyklister.

Hyundai kommer att använda bilmodellen i ett pilotprogram som ska öka medvetenheten om elfordon och samtidigt testa Sydkoreas infrastuktur för laddning. Redan i oktober kommer därför 30 bilar att finnas på plats hos olika koreanska myndigheter. Först 2012 kommer modellen att finnas tillgänglig för allmänheten.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.