Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

I elbilstankar? Hyr och testa först

Publicerad: 26 januari 2011, 09:09

Att köpa elbil är ett stort beslut du inte fattar efter en kort provtur hos bilhandlaren. Hyr en bil och testa ordentligt istället. Nu är det möjligt.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

OKQ8 i Stockholm blir först med att hyra ut elbilar, meddelar bolaget. Från mars kommer företaget att hyra ut Mitsubishi Imiev vid sin anläggning vid Slussen i Stockholm.

Köp inte. Hyr och testa först, menar OKQ8.

Initialt kommer elbilsparken att bestå av endast en bil men ambitionen är att öka både antalet bilar och antalet uthyrningsställen. En tänkbar utveckling är att det finns fyra till fem bilar tillgängliga under året.

– Vi vill känna av marknaden och den måste svara på det här, säger Örjan Fors, chef på OKQ8 Hyrbilar.

Planen är att ha fler billtillverkare i stallet.

– Under året kommer flertalet stora biltillverkare att lansera sina elbilar på den svenska marknaden. Vi har en aktiv dialog med dem för att kunna tillgängliggöra fler elbilar på våra stationer så snart som det är möjligt, kommenterar Örjan Fors.

Vad kostnaden blir för att hyra en elbil är i dagsläget inte helt klart, enligt OKQ8.

– Vi skruvar på prissättningen just nu, säger Örjan Fors, och berättar att det lutar åt att kostnaden blir något lägre än för en motsvarande konventionell bil med de vanligaste tilläggen för exempelvis skadekostnadsreducering.

Det handlar dels om att väcka intresse för elbilar, dels om att hantera det centrala faktum att elbilar inte tankas med fossila bränslen. En full tank ingår så satt säga i hyran.

På OKQ8 räknar man med att bilarna främst kommer att hyras ut ”över dagen”, inte minst för att man ser störst intresse för elbilar i storstadsregionerna där få har möjlighet att ladda bilarna vid hemmet. Bedömningen är att räckvidden på, i det här fallet Mitsubishis bil, som är cirka 16 mil kommer att täcka dagsbehovet för de flesta.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.