Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Ingen biobränsleflygning för SAS i morse

Publicerad: 4 november 2014, 10:30

Kan komma att ske nästa vecka.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

I går skrev Miljöaktuellt om att SAS nu under morgonen skulle genomföra sin första reguljära flygning med biodrivmedel i tanken. Planet skulle gå från Arlanda upp till Östersund där Svenska bioenergiföreningen, Svebio, anordnar konferensen Årets Bioenergidagar under tisdagen och onsdagen.

Men någon flygning på biodrivmedel blev det inte. Henrik Edström, presschef på SAS, säger till Miljöaktuellt:

– Tanken från början var att använda tio procent syntetiskt flygbränsle, men våra förberedelser blev inte helt klara i tid, så vi valde att lämna kvar bränslet på Arlanda.

Den första reguljära biobränsleflygningen för SAS kan nu i stället komma att ske nästa vecka, då i Norge. Bolaget kommer därefter fortsätta testa och pröva sig fram, berättar Henrik Edström. Men vad som händer långsiktigt menar han är svårare att sia om.

– Utmaningen är kostnaden. I dag är det inte kommersiellt hållbart att flyga med det här bränslet eftersom det är så pass mycket dyrare än vanligt flygbränsle. Det måste till någonting för att få en rimlig kostnadsnivå i jämförelse med dagens fossila bränslen.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.