Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Inget elbilsmecka på Blocket

Publicerad: 4 Januari 2011, 08:40

Sugen på elbil men inte på att betala skyhöga priser? Ta en titt på Blocket, där finns ett och annat fynd även om det mesta är leksaker.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Du kan köpa en elbil på Blocket för nästan inga pengar alls. Vad sägs om en ”STR-8 MB EP RTR” för knappa tusenlappen? Problemet är att det är en leksak, en radiostyrd bil, som inte har något med persontransporter att göra. Importerade små elbilar och motorcyklar för de minsta är också vanliga.

Men det finns en och annan riktig bil också. Till exempel splitternya Mitsubishi I-Miev. Där är problemet emellertid prislappen, säljaren är en bilhandlare och priset är följaktligen 363.000 kronor för bilen som är av 2011 års modell. Mycket pengar, alltså.

Har då entusiasten med begränsad budget ingenting att hämta på annonssajten? Jodå, det finns annat också. För en tid sedan hittade Teknik360 en Renault Clio, fullt körklar och i bra skick. Priset var i närheten av 100.000 kronor. Den bilen är i dag såld. Vanligast är det att franska bilar av olika skick och ålder dyker upp på annonssajterna. Generellt gäller att ju lägre pris, desto kortare tid innan bilen säljs.

För dagen finns exempelvis en Renault Express från 1998 för 20.000 kronor ute på annons. Bilen, som utannonserades för bara ett par dagar sedan, saknar originalbatterier men ersättningsbatterier finns att köpa till. När Teknik360 ringer upp meddelar säljaren, Fredrik, att bilen redan är såld och köparen är på väg. Fredrik köpte bilen för två år sedan i avsikt att använda den som bruksfordon men arbete och familjeliv lämnade för lite tid över. Nu tar en annan fixare över.

– Killen som köper min bil har en likadan med något bekymmer och ska ha den här som reservdelsbil, han kör elbil till vardags, säger Fredrik.

Någonstans mellan dyr ny och gammal billig bil finns en DFM, Dongfeng Motor, Star Electric -09. Bilen, som kostar 129.000 kronor, är dock inte registrerad för trafik utanför exempelvis ett industriområde.

Den som inte hittar rätt objekt på nätet kanske överväger att bygga en egen elbil. Lämpliga batterier dyker upp emellanåt. En säljare erbjuder till exempel just nu ett antal 100 Ah litiumbatterier.

För den auktionslystne finns för dagen inte mycket att hämta på webben. En sökning på ”elbil” på Tradera ger bara tre träffar varav två gäller frimärken föreställande vad som kan vara en elbil. Priset kan dock bli lågt, inga bud är hittills lagda. Den tredje träffen gäller en batteriindikator för 12 Volt.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.