Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

”Investeringar i modern utrustning nyckeln till effektiva och miljövänliga transporter”

Publicerad: 1 augusti 2016, 05:48

DEBATT Det är nödvändigt att tänka i nya banor, skriver Gunnar Skagerlind, försäljningschef för industri och entreprenad i Norden på Siemens Financial Services.


Den svenska åkerinäringen omsätter över 100 miljarder kronor vilket motsvarar cirka fyra procent av BNP och är en viktig del av svensk ekonomi. Transportföretagen möts dock av en rad utmaningar i dag så som ökad prispress från kunderna, större konkurrens, nya miljöregleringar och högre krav kring leveranssäkerhet och tillgänglighet. De utmaningar som branschen ställs inför har gjort det nödvändigt att tänka i nya banor.

En av de största utmaningarna inom sektorn är miljöfrågan.

Tyngre fordon står för en fjärdedel av vägtransportens koldioxidutsläpp i EU och för fem procent av EU:s totala växthusgasutsläpp. Senast 2050 måste EU minska transportutsläppen med 60 procent jämfört med 1990 års nivåer om den globala uppvärmningen ska kunna begränsas. Regleringar för koldioxidutsläpp för nytillverkade tunga fordon håller på att implementeras och på längre sikt planerar man också att införa regler för maxutsläpp.

En viktig förutsättning för att minska utsläppen och den negativa påverkan på miljön sitter i utrustningen. Till exempel drar en modern lastbil betydligt mindre bränsle och avger lägre utsläpp än en motsvarande lastbil från 20 år sedan.

Åkerinäringen är en kapitalkrävande bransch och investeringar i modernare utrustning kan vara mycket kostsamma. För att möjliggöra nya nödvändiga investeringar är det allt viktigare för företag att kunna använda sig av finansieringsmetoder som frigör kapital i stället för att låsa upp det i utrustningen.

Genom att leasa eller hyra sin fordonspark kan företag i stället använda sina tillgängliga medel inom andra områden som marknadsföring eller personal. Med specifikt anpassade finansieringslösningar kan inbetalningarna som görs per månad eller kvartal motsvara de besparingar, genom ökad effektivitet och sänkta bränslekostnader, som en investering leder till. Finansieringsmodeller och lösningar kan anpassas efter utrustningens förväntade livslängd och de resultat som utrustningen tros leda till med hjälp av en specialistfinansiär som har goda branschkunskaper och förstår den enskilda verksamheten.

Ny teknologi och modernare utrustning förbättrar effektiviteten och är en viktig förutsättning för säkra och hållbara transporter. För både åkeriföretag som använder fordonen och för leverantörer inom fordonsindustrin kommer flexibla finansieringsmetoder att spela en allt större roll för att möjliggöra nya investeringar. Att kunna dra nytta av den tekniska utvecklingen är en viktig förutsättning för att svensk åkerinäring ska fortsätta utvecklas som en hållbar och central del av svensk ekonomi.

Gunnar Skagerlind, försäljningschef för industri och entreprenad i Norden på Siemens Financial Services

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.