tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

IVA: Vätgas i fordonssektorn kräver omfattande insatser

Publicerad: 25 april 2022, 09:15

Per Kågeson, ordförande i den arbetsgrupp som tagit fram rapporten.

För tillfället ser det ut som att eldrift kommer vara överlägset billigast per fordonskilometer. Akademin efterlyser nu snabba och kraftiga åtgärder för att rätta till situationen.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterRegeringen

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Kraftiga åtgärder krävs för att vätgas ska kunna vara ett konkurrenskraftigt bränsle i transportsektorn på landbacken, det konstaterar Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin i en ny analys. Störst potential för vätgasdrift finns hos den långväga lastbilstrafiken, men till och med där ser det för tillfället mörkt ut: eldrift spås bara kosta hälften så mycket per fordonskilometer jämfört med vätgas.

”Om vi ska uppnå målen att minska utsläppen från fordonsindustrin behöver regering och riksdag snarast undanröja den osäkerhet som finns kring vätgas. Det vore illa om en långsam hantering av styrmedelsfrågorna skulle förhindra eller försena ett utnyttjande av potentialen för att minska utsläppen”, säger Per Kågeson, IVA-ledamot och ordförande i arbetsgruppen som tagit fram rapporten, i en kommentar.

IVA föreslår en kilometerskatt på tunga fordon som är kraftigt reducerad för nollutsläppande fordon, stöd till utbyggnad av tankställen för vätgas och att snabbt utreda vilken stödmodell som är bäst. Dessutom vill akademin att elskatten ska sänkas till 1 öre per kilowattimme, vilket innebär ett statligt skattebortfall på årliga 25 miljarder kronor.

”Om riksdagen tvekar inför skattebortfallet på cirka 25 miljarder kronor per år, kan ett alternativ vara att enbart sänka skatten till EU:s miniminivå för el som tillförs batterier i tunga fordon som är föremål för kilometerskatt”, skriver IVA.

Läs rapporten

Läs hela underlagsrapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev