Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Japan tror på bränslecellsbilen

Publicerad: 11 augusti 2014, 11:53

Landets regering planerar miljardsatsning.


Ämnen i artikeln:

Toyota

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade häromveckan att den japanska regeringen vill införa kraftigt tilltagna subventioner till alla som köper en bränslecellsbils. Detta ska få fart på försäljningen, vilket i sin tur kommer vara till stor hjälp för Toyota – den japanska multinationella fordontillverkaren – vars första vätgasdrivna bränslecellsbil är tänkt att lanseras kommersiellt under 2015.

Minst 20 000 US-dollar i rabatt per fordon rör det sig om, enligt Reuters. Det skulle få ner priset på Toyotas kommande modell till runt 50 000 US-dollar, och därmed bättre möjliggöra för exempelvis taxibolag och andra företag att köpa in bilen.

Fortfarande är det oklart hur stor marknaden för bränslecellsbilar kommer att bli i Japan, men enligt Reuters så kan det sammanlagt komma att behövas subventioner på cirka 200 miljoner US-dollar om året. Liknande summor kommer de närmsta åren förmodligen att ges till bygget av tankstationer för vätgas runt om i landet.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Toyota

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.