söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Kanada vill producera algbaserat biobränsle

Publicerad: 16 juni 2010, 04:10

Kanada bygger en anläggning för att producera biobränsle av alger. Förhoppningen är att kommersiell produktion startar inom fem till tio år.

Ämnen i artikeln:

AlgerGreentechIngenjörMiljöteknikCleantechForskningTeknik

I veckan tillkännagavs att landets National Research Council Institute for Marine Biosciences (NRC-IMB) har planer på att bygga en 50.000 liters pilotanläggning i Alberta, där biobränsle ska framställas av alger. Projektet har beviljats anslag på 5 miljoner kanadensiska dollar motsvarande cirka 38 miljoner kronor, skriver Recharge News.

– Vår regering satsar på naturvetenskap och teknik för att skapa arbetstillfällen, stärka ekonomin och förbättra livskvaliteten för kanadensarna. De här nya bränslena har potential att leverera ren luft, ren energi, rent vatten och ekonomiska fördelar, säger Kanadas teknik- och vetenskapsminister Gary Goodyear till tidningen.

Carbon2Algae, ett av de inblandade företagen i projektet, planerar att utveckla fotobioreaktorer som ska fånga upp koldioxid från stadens oljesandsanläggningar eller kolkraftverk, och använda dessa utsläpp för att odla lokala algarter.

– Vi ber växter att göra det som de är bäst på. Med hjälp av vatten och koldioxid omvandlar alger solljus till energi, som så småningom kan användas för att tillverka flygbränsle, säger Stephen O’Leary, forskare på NRC-IMB.

Något som skiljer det här projektet från många andra är att fokus ligger på att identifiera lokala algarter som är lämpliga för biobränsleproduktion. De växer bättre och riskerar inte att orsaka ekologisk förgörelse om de av misstag skulle spridas utanför anläggningarna.

O’Leary förutspår att kommersiell produktion kan vara möjlig redan inom fem till tio år.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev