söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Katrineholm erbjuder gratis bussresor till äldre – ”en uppsida”

Publicerad: 16 maj 2022, 09:28

Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholms kommun, ser bara fördelar med att erbjuda gratis kollektivtrafik till äldre. Foto: Hanna Maxstad / Katrineholms kommun

Efter pandemirestriktionerna återupptar Katrineholms kommun nu satsningar på gratis kollektivtrafik. Enligt kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) är det en bra affär att erbjuda gratis kollektivtrafik till 65-plussarna.

Ämnen i artikeln:

Globala hållbarhetsmålenKollektivtrafikCsrEkologisk hållbarhetHållbara städer

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Efter åren med pandemirestriktioner satsar Katrineholms kommun återigen på ett års avgiftsfria bussresor för personer över 65 år samt under sommaren för ungdomar, för att öka kollektivresandet.

För 65-plussarna erbjuds gratis resor med Sörmlandstrafikens numera helt eldrivna bussar under vardagar klockan 9-14 samt på helger och röda dagar. Syftet är att bidra till de globala hållbarhetsmålen ”minskad ojämlikhet”, ”hållbara städer” och ”bekämpa klimatförändringarna”. Och enligt kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) är det en bra affär att erbjuda gratis kollektivtrafik till 65-plussarna.

– Vi har kunnat se sedan tidigare att vi får en uppsida, resandet ökar även övriga tider i den här gruppen. De har möjlighet att ladda på reskassa på sina kort och då åker de mer även övriga tider, så kostnaden är lägre i den här gruppen än den skulle vara på totalen, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Satsningen på de äldre motiveras bland annat av att de har svårare att ta sig fram i egen bil eller längre sträckor på egna ben eller cykel. Tanken är att minska skjutsandet med bil som annars görs av släkt och vänner. 

Hur har kollektivresandet påverkats av pandemin?
– Det var en väldigt tydligt effekt i form av minskat resande med kollektivtrafik under pandemin, men det verkar som att det har kommit i gång ganska bra nu. Vi har sett en vändning uppåt. Mer långsiktiga effekter av pandemin är att jag förväntar mig att vi ser ett något minskat resande med tåg eftersom många arbetsgivare erbjuder sina anställda att jobba hemifrån någon eller några dagar i veckan mer än de gjorde innan pandemin, säger han.

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev