Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Kina subventionerar el- och hybridbilar

Publicerad: 2 juni 2010, 04:49

Ett pilotprojekt i fem städer ska ge el- och hybridbilsköpare ett statligt ekonomiskt stöd.


Ämnen i artikeln:

CleantechElbilarForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Invånarna i städerna Shanghai, Shenzhen, Hangzhou, Hefei och Changchun kommer att få ett stöd på upp till 50 000 CNY (motsvarande drygt 50.000 kronor) om de köper plugin-hybridbilar. De som köper helt eldrivna fordon kommer att kunna få maximalt 60.000 CNY, meddelade det kinesiska finansministeriet på sin webbplats.

– Stödet kan få folk intresserade av miljöbilar nu när regeringen har kommit med en konkret plan som de dessutom backar upp ekonomiskt. Men det är orealistiskt att förvänta sig att den skall fungera lika bra som förra årets skatteincitament, sa Harry Zhao, analytiker på CSM Worldwide, till Reuters.

Fjolårets skatteincitament för småbilar, kombinerat med subventioner till bilköpare på landsbygden, bidrog till att öka Kinas inhemska bilförsäljning med hela 46 procent. Med 13,6 miljoner sålda enheter så gick man om USA som världens största bilmarknad.

Enligt Zhao kommer effekterna av de nya miljöbilssubventionerna troligtvis inte att få lika stort genomslag, främst på grund av de höga batterikostnaderna och ett än så länge otillräckligt nätverk av laddningsstationer. Men förhoppningsvis kommer det ekonomiska stödet att underlätta beslutet för de som är intresserade av att köpa gröna bilar.

Subventionerna kommer att reduceras när 50.000 gröna bilar har sålts.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.