lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Kollektivtrafiken närmar sig fossilfritt

Publicerad: 12 november 2021, 10:42

Andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken är nu 92 procent.

Foto: Getty Images

Pandemin har lett till positiva miljöresultat för regionerna, visar en ny sammanställning.

Ämnen i artikeln:

Kollektivtrafik

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Sedan 2009 har andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken ökat från 42 till 92 procent. Det är ett av flera positiva resultat när Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, nu presenterar en jämförelse av regionernas miljöarbete det senaste året. 

– Kollektivtrafiken närmar sig 100 procent förnybara drivmedel. Sedan finns det vissa utmaningar för biodiesel, som nu riskerar att beskattas på samma sätt som fossila bränslen, vilket kan ge ett bakslag. Samtidigt går det att göra nedsättningar i skatten på biogas och reduktionsplikten driver också på utfasningen av fossila bränslen, säger Andreas Hagnell, handläggare och expert miljö och energi på SKR, till Aktuell Hållbarhet.

Andra framsteg i regionernas miljöarbete handlar om att energianvändningen per lokalyta har minskat med 17 procent sedan 2009 och medicinska gasers klimatpåverkan har minskat med 59 procent.

– Vi ser att pandemin haft ett stort genomslag på regionernas miljöarbete, men många av de trender vi följer visar en positiv utveckling frånsett pandemin. Den stora utmaningen på klimatsidan handlar om att regionerna behöver bli bättre på att ställa klimatkrav i upphandlingen.

Läs mer om regionernas miljöarbete
 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev