måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Kommunerna som är bäst på elbilar

Publicerad: 14 juni 2012, 09:09

Gröna Bilister har nominerat de fem finalisterna till Elbilsbästa kommun 2012.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterMiljöteknikGröna BilisterElbilarMiljöbil

Organisationen Gröna Bilister granskar varje år hur landets kommuner arbetar med att ställa om till en avgasfri bilism, och utser utifrån detta den kommun som är bäst på elbilar.

– Årets fem finalister visar att elbilsutvecklingen går väldigt snabbt i ledande kommuner, även om det ännu går trögt nationellt. Här finns stora och små kommuner, tidigare kända ledande kommuner och nya uppstickare. Sammantaget finns det mycket att inspireras av, säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister.

Fjolårsvinnaren Östersund är nominerad igen, tillsammans med Göteborg, Helsingborg, Umeå och Öckerö, skriver Gröna Bilister i ett pressmeddelande.

– Göteborg har en genomtänkt strategi för elbilar, som slår fast vilken roll kommunen har, och vad som faktiskt inte är stadens roll. Helsingborg stad och Öresundskraft är först i världen med att ladda elbilar för bilpool med solenergi. Umeå och Hybricon invigde i veckan en laddhybridbuss och ultrasnabbladdare, som ska gå i drift mellan centrum och flygplatsen. Öckerö delar elbilar i en bilpool med allmänheten och Östersund är just i dagarna värd för den stora elbilsuppvisningen Zero Rally. De blir en spännande kamp om titeln i år, säger Mattias Goldmann.

Vinnaren kommer att presenteras på Almedalen, torsdagen den 5 juli.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev