Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Konsumentverket: Så skulle utsläppsminskningen från nya bilar bli större

Publicerad: 29 april 2010, 09:52

De genomsnittliga koldioxidutsläppen för nya bilar sjunker. Men sänkningen skulle kunna vara ännu större om etanol- och gasbilsägarna slutade tanka bensin, vilket många gör idag.


Ämnen i artikeln:

Motor

De genomsnittliga koldioxidutsläppen för nya bilar minskade under 2009 med 5,3 procent, från 174 till 165 gram per kilometer, visar en undersökning utförd av Trafikverket, Naturvårdsverket och Konsumentverket. EU:s mål är att utsläppen från nya bilar ska vara högst 120 gram per kilometer år 2015.

Siffrorna baseras på en mätning där etanol- och gasbilar antas köra på bensin. Om man tar hänsyn till att bilarna till viss del görs på alternativa bränslen minskar siffran till 154 gram per kilometer.

Men enligt Carl Magnus Berglund, utredare på Konsumentverket, skulle effekten av etanol- och gasbilarna kunna vara mycket större.
– Etanol- och gasbilarna är fortfarande mer bränsletörstiga än bensin- och dieselbilar och under 2009 har många dessutom valt att tanka bensin i stället för E85, säger han i ett pressmeddelande.

Cathrine Beijer

Ämnen i artikeln:

Motor

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.