Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Körde elbil tvärs över Kanada

Publicerad: 16 september 2010, 03:39

Kanadensiska teknikstudenten Ricky Gu körde sin ombyggda Volkswagen Beetle från kust till kust – en sträcka på 6.500 kilometer. Och visade därmed att det redan nu går att köra grönt även längre sträckor.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Ricky Gu hävdar att han är den förste som har kört en elbil tvärs över Kanada. I måndags anlände han i Halifax efter en två veckor lång biltur som avlöpte problemfritt.

Den 21-åriga studenten har själv byggt om sin 1972 års Volkswagen Beetle till vad han kallar en E-Beetle. Projektet har finansierats av sponsorer och genom bidrag från University of Columbia.

Bilen tar ungefär fyra timmar att ladda och har en kapacitet på 50 kilowattimmar. Maxhastigheten är 140 km/h, och den har en räckvidd på 500 kilometer vid en hastighet på 50 km/h.

– Det kostar ungefär 3 dollar att köra bilen i 300 kilometer. Så den totala elkostnaden för 6.500 kilometers körning blev ungefär 64 dollar, säger Gu till CBC News.

Gu var tvungen att stanna och ladda bilens litiumjärnfosfatbatterier ungefär var 35:e mil. Och det var inga problem att hitta laddningsplatser.

– Vi har just visat att det redan finns elektrisk infrastuktur längs hela Trans-Canada Highway. Det finns otaliga husvagnsparkeringar och campingplatser dit stora fritidsfordon åker och pluggar in sin el. Vi bara stannade och sa ”hej, vi behöver ladda en bil”, och alla svarade typ ”visst, inga problem”.

Just att visa att grön teknologi fungerar var ett av huvudmålen med resan.

– Elfordon är framtiden och vi kan inte förlita oss på fossila bränslen för evigt.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.