Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Kraven på lastbilar i tätort skärps av Bra Miljöval

Publicerad: 14 september 2022, 07:47

Med fler transporter i tätort behöver miljökraven skruvas åt ytterligare, menar miljömärkningen Bra Miljöval.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ska bli enklare för privata och offentliga upphandlare att välja transporter med låg miljöpåverkan.


Ämnen i artikeln:

TrafikKlimatpolitikVeckobrev

Miljömärkningen Bra Miljöval har tagit fram nya miljökrav som ska gälla för lastbilar som transporter av gods i tätorter. Anledningen är att det har skett en markant ökning av dessa transporter under senare år, där det handlar om allt från bud- och matleveranser till återvinning som ska tas om hand.

Tidigare har Bra Miljöval haft miljökrav enbart för lätta lastbilar. Nu skärps kraven för dessa, samtidigt som också tunga lastbilar börjar räknas in. 

”Med fler transporter i tätort behöver vi skruva åt miljökraven ytterligare. Förutom att utöka märkningen med tunga godstransporter, skärper vi kraven på transporternas utsläpp, klimatpåverkan och förarnas arbetsvillkor. På det viset kan vi ytterligare driva på utvecklingen av ett mer hållbart transportsystem”, säger Eva Eiderström, chef för Bra Miljöval, i en kommentar.

Syftet med miljökraven är att det ska vara enkelt för privata och offentliga upphandlare att välja transporter med låg miljöpåverkan.

 

 

Anders Hellberg

anders.hellberg@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.